Antinutriční látky
Antinutriční látky - Zabíjejí vitaminy, minerály i enzymy
Taková nespravedlnost! Usilovně se snažíte, abyste do sebe nacpali co nejvíc vitaminů a jiných důležitých živin a skrytí sabotéři je zatím ničí. Co jsou to antinutriční látky a jak se proti nim bránit?
Dělají samou neplechu. Ruší účinky vitaminů, snižují stravitelnost potravin a narušují normální metabolismus. Přesto jsou antinutriční látky většinou přírodní, mnohé z nich tvoří přirozenou součást potravin a samy o sobě většinou nejsou nijak škodlivé. Prostě si jen nesedí s některými látkami, které jsou pro lidské tělo důležité. Seznamte se s nimi!
Nejznámější antivitaminy
Jako antivitaminy se označují látky, které brání využití vitaminů ze stravy. Chemicky se na ně vážou a vytváří s nimi větší útvary, které už tělo – na rozdíl původních molekul – nedokáže využít. Jiné zase vitaminy mění na odlišné, neúčinné látky, případně reagují s bílkovinami, které vitaminy v těle přenášejí.
Kofein
Alkaloid, který je obsažený v kávě, černém a zeleném čaji, čaji maté, kolách, čokoládě a mnoha dalších potravinářských výrobcích, působí proti vitaminům skupiny B (především B1 – thiaminu). Pokud si dopřáváte víc než dvě kávy denně, měli byste vynechat kolu a nepřehánět to ani s čajem.
Alkohol
I on zvyšuje potřebu vitaminu B1. Samozřejmě se to týká dlouhodobého nadměrného pití, ne občasné skleničky nebo piva k obědu. „U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encefalopatie či Korsakovova psychóza, což jsou onemocnění, která jsou příčinou jejich podivného chování.
Bílkovina Avidin
Vyskytuje se v syrovém vaječném bílku, znehodnocuje biotin (někdy zvaný vitamin H), důležitý pro normální růst a metabolismus. Nedostatek biotinu se projevuje zvracením, vyrážkou a ztrátou vlasů. Tepelnou úpravou se tento účinek avidinu odstraní.Nějaké to pivo nebo drink jednou za čas spíš nevadí. Pokud ale nasáváte denně, počítejte s tím, že se vaše zásoby béčka se citelně tenčí
Mezi antivitaminy patří i léky
Na jedné straně pomáhají, na druhé straně likvidují vitaminy ve velkém. Týká se to celé řady běžně používaných léčiv.
Projímadla
Prakticky všechna projímadla včetně bylinných. Nejhorší je v tomto směru parafinový olej, který váže ve střevě vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) a brání jejich vstřebávání. Pro dlouhodobé užívání je tedy naprosto nevhodný.
Kyselina Acetylsalicylová
Obsahují ji běžné léky, například Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin, a způsobuje značné ztráty vitaminu C a vitaminů skupiny B.
Diuretika
Léky na odvodnění, používané například při léčbě vysokého krevního tlaku, mají, co se vitaminů týče, stejné účinky jako kyselina acetylsalicylová.
Antibiotika
Ničí střevní mikroflóru, která za normálních pod0mínek produkuje vitamin K a vitaminy skupiny B. Jejich nepříznivý vliv je možné zmírnit pojídáním fermentovaných potravin s živými probiotickými kulturami.
Antienzymy - luštěniny a brambory
Látky, které nejrůznějším způsobem blokují činnost trávicích enzymů a snižují tak využitelnost bílkovin a sacharózy (řepného cukru) z potravy, se nazývají inhibitory. Najdete je především v bramborách, v luštěninách a v sóji. Většinu z nich lze ovšem zneškodnit uvařením, naklíčením nebo – v případě sóji – fermentací. Proto jsou nejzdravější a nejlépe stravitelné fermentované sójové výrobky jako maso, tempeh, tofu a sójové omáčky.