Cholesterol už není strašák

Cholesterol už není strašák – hromadné předepisování léků statinů, na snížení cholesterolu je katastrofa pro veřejné zdraví

Ano, přesně tak zní nadpis článku, který byl publikován letos v září serverem Mail Online. V dnešní době moderních informačních technologií není těžké opatřit si informace. Ba naopak, informace na nás vyskakují snad odevšad. Nicméně co těžké je, vybrat si z toho nepřeberného množství ty správné. Pro většinu z nás to může být skutečně velmi matoucí. Zde totiž vstupují do hry tak, jako bohužel už ve většině oblastí našeho života – peníze. Nejen, že peníze vládnou prakticky všem oblastem našeho života, ale dost často ovlivňují i tok informací tím potřebným směrem. Bohužel, čím dál častěji se s tím setkáváme hlavně v lékařském prostředí. Je možné, že stále ještě existuje pár opravdu dobrých lékařů, kteří v souladu s Hippokratovou přísahou dělají pro pacienta to, co sami považují za nejlepší. Pak jsou bohužel ti, jejichž další kroky a doporučení výrazně ovlivňují spolupráce s farmaceutickým průmyslem. Pokud totiž jde o veřejné zdraví, pak se ocitneme uprostřed velkého střetu zájmů – farmaceutické firmy často platí studie svých léků, platí ale také odborné společnosti, platí odborná média a až s desetitisícovými maržemi léky prodávají.

Podobně jsou často motivování i lékaři – doporučením konkrétního přípravku před jiným si často mohou přijít k lákavé benefity. Nicméně, postavit se tomuto gigantickému průmyslu s miliardovými zisky chce opravdu kuráž. A ne každý ji má. Až na jednoho odvážlivce, kterým je Dr. Aseem Malhotra, protože se rozhodl světu sdělit, že: „Hromadné předepisování statinů (léků snižující hladinu cholesterolu) je katastrofa veřejného zdraví.“

O co jde?

Srdečně-cévní onemocnění, tedy infarkt, u nás ročně připraví o život přibližně sto tisíc lidí. Další desetitisíce pak podlehnou mozkové mrtvici. Kardiovaskulární onemocnění obecně jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Někdy v šedesátých letech minulého století našli lékaři shodně u lidí se srdečně cévními onemocněními zúžené cévy kvůli tzv. plakům, které obsahují cholesterol s obsahem některých nasycených tuků. Z nálezu pak vyvodili teorii, která spojovala konzumaci potravin o vyšším obsahu cholesterolu s vyšším rizikem vzniku srdečně cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Není proto divu, že na základě této teorie se objevovaly varování před nadbytkem cholesterolu a nejrůznější dietní doporučení v častější míře. Tomu se také velmi rychle přizpůsobili nejen výrobci potravin, kdy se pulty bleskurychle zaplnily nejrůznějšími variantami nízkotučných a nízkocholesterolových potravin, ale především farmaceutický průmysl si mnul ruce – díky všem možným lékům na snižování cholesterolu.

Přesto, že tato skutečnost se v povědomí veřejnosti hluboce zakořenila a většina z nás se dnes bojí cholesterolu, dnes je naopak čím dál jasnější, že souvislost mezi cholesterolem ve stravě a vznikem kardiovaskulárních chorob není ani zdaleka tak jednoznačná. Podle odborníků je dokonce samotný cholesterol nevinný. Skutečným problémem jsou paradoxně mnohé potraviny, které jsou nám doporučovány pro zdraví cév.

Strašák jménem cholesterol

Cholesterol totiž není primární příčinou srdečních onemocnění. Cholesterol je v organismu naopak nezbytný pro tvorbu buněčných membrán, hormonů, vitamínu D a žluči, která napomáhá trávení tuků. Cholesterol je také zásadní součástí mozkových buněk a je nezbytný pro správné fungování mysli. Mnohé studie dokonce studie zjistily souvislost mezi velmi nízkou hladinou cholesterolu a zvýšením rizika výskytu rakoviny, hormonálních poruch či depresí. Cholesterol nám začne působit problémy až v okamžiku, kdy se v důsledku prvotního poškození cév zánětem začne usazovat v poškozených cévách společně s některými druhy tuků a tím tak snižovat jejich průchodnost. To je samozřejmě problém, protože snížení nebo dokonce až ucpání průchodnosti cév je příčinou kardiovaskulárních onemocnění.

Nicméně snižování pouze cholesterolu v potravě či krvi neřeší příčinu těchto potíží. To je i vysvětlení skutečnosti, proč přes masivní konzumaci nízkocholesterolových a nízkotučných diet a konzumaci statinů (což jsou léky snižující hladinu cholesterolu) přesto přibývá případů kardiovaskulárních chorob. Cholesterol se přitom ale na stěnách zdravých cév neusazuje. U člověka, který má zdravé cévy, pak cholesterol nijak nepřispívá ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Faktem ale je, že poškozený, tedy zoxidovaný cholesterol je škodlivý, a právě ten se přednostně stává součástí cévních plaků.

Bohužel, tato nová fakta doposud nezaregistrovala velká část lékařů, výrobců potravin, dokonce se o tom nehovoří ani v běžných médiích. Cholesterolová lež si tak i nadále razí cestu napříč internetem.

Možná ještě děsivější je skutečnost, že teorie o souvislosti mezi cholesterolem a kardiovaskulárními onemocněními se stále pevně drží farmaceutický průmysl, který velmi tvrdě prosazuje předepisováná statinů, tj. léků snižujících hladinu cholesterolu. Například ve Velké Británii jsou statiny nejběžněji předepisovanými léky – bere je asi šest milionů pacientů. Jsou předepisovány lidem, o kterých se předpokládá, že mají v příštím desetiletí 10% nebo vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob nebo srdečního infarktu nebo mrtvice.

Nejnověji farmaceuté doporučují pravidelné pojídání statinů dokonce zdravým i jedincům jako prevenci. Objevuje se častěji i návrh na bezplatné přidávání balíčku statinů k hamburgerům ve fast food restauracích. Nicméně u statinů je však jasné pouze to, že snižují hladinu cholesterolu, ale neexistují jednoznačné studie, které by prokazovaly, že zároveň snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a především pak, že snižují riziko úmrtnosti na tato onemocnění. Na druhou stranu je možná o tabletkách mezi veřejností méně známo, že způsobují spoustu ošklivých, vysilujících vedlejších účinků, jako jsou bolesti hlavy, bolesti (až ochrnutí) svalů a nevolnost. Také zvyšují riziko vzniku diabetu 2. typu, hepatitidy, pankreatitidy a problémů se zrakem a ztráty paměti. Dr. Aseem Malhotra, britský kardiolog, se právě rozhodl vystoupit proti tomuto gigantickému průmyslu, když se vyjádřil v článku magazínu Mail Online následovně: „Chybné smýšlení o cholesterolu, vědecká nekompetence, obchodní střety zájmů a neetické praktiky medicíny vedly k tomu, že miliony lidí byly nadměrně léčeny statinovými léky, které způsobují katastrofu veřejného zdraví.“ Dodal: „U milionů lidí, kteří užívají tyto léky pravidelně, nedochází ke zlepšení střední délky života ani ke snížení rizika kardiovaskulární smrti. Zatímco 30 až 50 % pacientů má řadu oslabujících vedlejších účinků, jeden ze 100 má pak diabetes 2. typu. Navíc mnoho lidí pak získá iluzi jakési ochrany těmito léky, protože si myslí, že mohou tím pádem jíst, co mají rádi.“

Přesto jsou statiny nejběžněji předepisovaným lékem ve světě a odhaduje se, že jsou předepisovány 30% všech dospělých nad 40 let. Přesto, výzkum zveřejněný minulý rok ve farmaceutickém časopise zjistil, že pravidelné užívání statinů po dobu pěti let poté, co jste prodělali srdeční infarkt, prodlouží váš život o pouhé čtyři dny. Dr. Malhotra pak veškeré studie, které tvrdí, že zastavením užívání statinů se zbavujeme ochrany rizika infarktu či mrtvice považuje za vědecky pochybné. „Tyto studie vedou vědci, kteří mají silné finanční vazby na farmaceutický průmysl, a mělo by se s nimi zacházet s naprostým skepticismem.“

Dr. Rita Redbergová, profesorka na kalifornské univerzitě v San Franciscu, se v lednu vyjádřila pro CNN, že pokud bude brát 100 lidí pravidelně statiny po dobu pěti let, aniž by prodělali infarkt nebo mozkovou mrtvici, pak jejich nejlepší odhady jsou, že jeden nebo dva lidé z této skupiny se možná vyhnou infarktu, ale nikdo z nich nebude žít déle proto, že pravidelně užívá statiny.

Jak fungují statiny?

To, co odborníky v oblasti kardiologie rozděluje je pak skutečnost, jak přesně by statiny měly fungovat. Statiny totiž fungují tak, že snižují hladiny lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou, který pak protéká tepnami v krvi a drží se na stěnách. Toto pak paradoxně tepny ucpává je a zvyšuje se tak riziko, že někdo utrpí infarkt nebo mrtvici. Proto existuje reálná obava, že statiny ve skutečnosti páchají více škody, než užitku, pomineme jejich výrazné vedlejší účinky. Těmi trpí dle doktora Malhotry až polovina pacientů. Dr. Malhotra také dodal: „Pacientům je třeba sdělit, že mají malé šance na to, že z užívání těchto léků budou mít prospěch a je nutné je varovat před všemi vedlejšími účinky.“ Přes tyto zjevné skutečnosti mají od roku 2014 všichni senioři nad 75 let v Británii nárok na statiny – které stojí více než 20 milionů liber ročně – a to i když jsou v dobrém zdravotním stavu.

Pravý viník

Přitom základním problémem a hlavní příčinou nejrůznějších zánětlivých procesů v těle je především nezdravá a nepřirozená strava, tzn. nadbytek průmyslově upravovaných potravin, v tomto případě zejména jednoduchých cukrů, a paradoxně i velkého množství průmyslově upravovaných rostlinných olejů. Velkým problémem je především fruktóza v podobě tzv. High Fructose Corn Syrup (HFCS), jenž je základem téměř všech průmyslově zpracovaných potravin. Fruktóza se nepřenáší do buněk s pomocí inzulinu, což se může z krátkodobého pohledu zdát prospěšné zejména pro diabetiky, ale z dlouhodobého hlediska je to vysoce nevýhodné pro všechny. Fruktóza se totiž při nadbytečném příjmu urychleně přeměňuje na nevýhodné tuky a organismus zatěžující metabolity. Cukry navíc v organismu podporují vznik tzv. kyselinotvorného prostředí, které je příznivé pro rozvoj zánětlivých reakcí.

Z tuků se pak na vzniku kardiovaskulárních chorob podílejí především margaríny s trans-mastnými kyselinami (a ano, jde právě produkty, které nám byly potravinářským průmyslem a lékaři léta doporučovány jako řešení), ale také nadměrná konzumace rafinovaných rostlinných olejů. Podle uznávané PharmDr. Margit Slimákové, pokud pak už takto nebezpečnou kombinaci jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů doplníme o nejrůznější přidanou chemii (např. z konvenčního zemědělství) máme zaděláno na slušné zdravotní obtíže a to nejen pro naše cévy. Podle ní také vedla cholesterolová teorie k masivní konzumaci nízkotučných potravin, včetně zvýšení příjmu jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů, jež významně podporují vznik zánětů v organismu. Výsledkem jsou tedy nejen neustálý nárůst onemocnění kardiovaskulárními chorobami, ale navíc i zvýšený výskyt obezity a diabetu. Všechno toto je pak přímý důsledek nevhodných dietních doporučení.

Mudr. Google nebo Mudr. XY?

Co se týče předepisování statinů, odborná veřejnost se, i přes zjevné, čím dál novější studie rozchází v názorech a zastánci tzv. „cholesterolové lži“ často shazují zřejmé informace s tím, že si je lidé sami vyhledají na internetu a vysmívají se důvěryhodnosti informací, protože je „vyřkl Mudr. Google“. Nicméně, ať už chtějí nebo ne, na stranu zbytečného, masivního předepisování statinů se postupně staví stále více odborníků. Jak například uvedl v současné době velmi oblíbený Mudr. Vojáček: „Žijeme v době absolutního přesycení informacemi. V době, kdy se vše dá koupit, včetně vědy, vědců, lékařů a veřejného mínění. Na poli veřejného zdraví žijeme v době obrovského střetu zájmů, naprosto nevídaného, kdy farma firmy platí studie svých léku, platí odborné společnosti, platí odborná média a až s desetitisícovými maržemi pak léky prodávají a my je platíme ze zdravotního pojištění, bez možnosti ovlivnit, jak bude s penězi nakládáno.“

Jak si můžeme pomoci sami

V čem se pak odborníci snad shodují, je, že je důležité zaměřit se na náš aktuální zdravotní styl.  V tom je klíč, dá se říct ke všem nejrůznějším chorobám naší civilizace. Lidé konzumují velké množství nevhodné potravy, mají až žalostný nedostatek pohybu a velmi často žijí ve stresu. Pokud sami, ve svém zájmu zkusíme tyto faktory změnit, velmi výrazně ovlivníme stav našeho cholesterolu i bez léků. Prevencí jakýchkoliv zánětlivých procesů v těle je pak přirozená strava s dostatkem vitamínů, minerálních látek, enzymů, fytochemikálií a vlákniny.

Podle PharmDr. Slimákové pak dodržování nízkocholesterolové diety má stále význam hlavně ve vzácných případech genetického defektu metabolismu cholesterolu (familiární hypercholesterolemie), při kterém jeho hladiny v krvi dosahují extrémních hodnot, a také možná u tzv. cholesterol senzitivních jedinců, ale odhady počtů takových jedinců nejsou jednoznačné, objevují se dokonce pochybnosti o tom, zda vůbec existují. Dodává také, že: „Vzácná genetická porucha ani určité procento na cholesterol senzitivních jednotlivců však nedokáže ospravedlnit plošné doporučování zdraví neprospěšných diet, a už vůbec ne léků se závažnými vedlejšími účinky. Pravidelná konzumace nezdravých průmyslově upravovaných potravin s nadbytkem jednoduchých cukrů, trans mastných kyselin a omega 6 MK zvedá riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění mnohonásobně více než samotný příjem cholesterolu.“

Dle doporučení PharmDr. Slimákové bychom pak měli:

  • upřednostňovat přirozené potraviny s převahou rostlinných zdrojů
  • výrazně omezit (a nejlépe úplně vyloučit) průmyslově upravované potraviny (a to zejména potravin s obsahem jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů)
  • u živočišných potravin upřednostňovat ty z organického zemědělství a mléko pít ideálně nepasterované
  • denně konzumovat různé druhy zeleniny, především tmavé listové saláty
  • navzdory zažitým mýtům, vyhýbat se margarínům s trans MK a potravinám je obsahující
  • příjem rostlinných olejů bohatých na Omega 6 MK vyrovnávat příjmem Omega 3 MK
  • preferovat kvalitní máslo před jakýmkoli margarínem
  • z jídelníčku vyřadit sladké pečivo, smažená jídla z restaurací a také nápoje s obsahem kukuřičného sirupu HFCS

Protože, ať už farmaceutické firmy z nejrůznějších oborů tvrdí opak,

jedině MY MÁME TU MOC SE UZDRAVIT SAMI.

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru