Hořčík a vitamín B6
Proč je vhodné kombinovat hořčík s vitaminem B6?
Hořčík, latinsky Magnesium, je pro lidský organismus nezbytný, esenciální minerál, který je tělu nutné pravidelně dodávat. Hořčík potřebují naše buňky, srdce, svaly i nervy, neboť se účastní více než stovky různých biochemických reakcí v organismu. I přes jeho důležitost je ale ve srovnání s jinými minerály často opomíjen. Kromě toho chronickému deficitu hořčíku také nahrává hektická doba charakteristická nevyváženým stravováním.
Obdobně na tom jsme s vitaminem B6, který synergicky pracuje s hořčíkem. Obě tyto důležité látky se totiž v dnešní stravě nacházejí jen v žalostně nízkém množství. Suplementace hořčíku a vitaminu B6 proto představuje skvělé řešení, jak jejich nedostatku v těle předejít.
Jak poznat, že máte málo hořčíku a v jakých potravinách ho můžete najít??
Varovné signály při nedostatku hořčíku jsou zpočátku poměrně nenápadné, takže je lze vlivem uspěchaného životního stylu snadno přehlédnout. Málokdo se o pochody svého těla totiž opravdu zajímá nebo je má čas pozorovat. V důsledku toho bolesti hlavy a podrážděnost přikládáme nedostatku spánku nebo náročné práci. Čím déle má ale tělo málo hořčíku, tím více se potíže prohlubují. K celkové únavě se přidává nespavost, citová vypjatost a svalová slabost. Vrcholem nedostatku magnesia bývají křeče, tiky v očích, nepravidelné bušení srdce, úzkostné stavy nebo migrény. Až v takové chvíli se teprve většina z nás zastaví a začíná se zajímat o to, co je asi špatně.
Část doporučovaného denního množství hořčíku, které se pohybuje mezi 350–400 mg u dospělého člověka, lze pokrýt příjmem potravin bohatých na tento minerál. Mnohé potraviny však bohužel vlivem intenzivního zemědělství obsahují méně hořčíku než kdysi. Mezi nejvydatnější zdroje magnesia patří: ořechy, luštěniny, tofu, listová zelenina atd.
O trochu lépe je na tom vitamin B6, který je téměř všudypřítomný. Problém, ale představují potravinářské technologie, při nichž dochází k vysokým teplotám. Vitamin B6 je totiž velice citlivý na světlo a zvýšenou teplotu. Kvůli tomu pak dochází až k 75% ztrátám tohoto vitaminu v potravě. Nejvíce je vitamín B6 zastoupen v játrech, vejcích, bramborách, špenátu, kapustě a rybách.
Význam hořčíku v lidském těle?
Hořčík je čtvrtý nejhojněji zastoupený minerál v těle. Z toho lze logicky odvodit, že je pro správné fungování organismu nezbytný. Velký význam má například pro srdeční rytmus, enzymatické reakce, buněčný metabolismus nebo nervový systém. Kromě toho také reguluje krevní tlak, zvyšuje citlivost vůči inzulinu, detoxikuje a celkově podporuje psychické zdraví.
Pro maximální využitelnost hořčíku je nutné, aby tělo mělo dostatek vitaminu B6. Vitamin B6 udržuje optimální hladinu hořčíku v těle a zvyšuje jeho efekt. Díky své modulačním schopnosti navíc směřuje hořčík do míst, kde ho je nejvíce potřebný. Společně mnohem lépe působí, jsou efektivnější a pomáhají lépe zvládat psychickou zátěž a stres.
Hořčík také úzce souvisí s vitaminem D3. Při jeho nedostatku totiž tělo není schopno správně vytvářet vitamin D3, což může způsobit například osteoporózu. Zároveň hořčík pomáhá vitamin D3 vstřebávat a udržovat jeho hladinu v normě.
Další skvělou kombinací je hořčík se zinkem, a to především u sportovců. Tyto dva minerály totiž vytváří optimální podmínky pro růst svalové hmoty a spalování nadbytečných tuků. Kromě toho podporují imunitní systém a tvorbu testosteronu.
!!! POZOR Nejméně vhodná je kombinace hořčíku s vápníkem – avšak nikoli v podobě doplňků stravy, ale ve formě mléčných výrobků. To znamená, že problém činí především nadměrné užívání potravin bohatých na vápník. Vápník získaný ze stravy totiž může inhibovat vstřebávání hořčíku a zinku v tenkém střevě.
Hořčík s B6 vám může pomoci:
Hořčík
Pokud jedna porce obsahuje 45 mg hořčíků, tak lze tvrdit že přispívá k:
- snížení míry únavy a vyčerpání
- elektrolytické rovnováze
- normálnímu energetickému metabolismu
- normální činnosti nervové soustavy
- normální činnosti svalů
- normální syntéze bílkovin
- normální syntéze bílkovin
- normální psychické činnosti
- udržení normálního stavu kostí a zubů
Vitamin B6
Pokud je v jedné dávce alespoň 0,3 mg vitaminu B6, tak lze tvrdit že přispívá k:
- normálnímu energetickému metabolismu
- normální činnosti nervové soustavy
- normálnímu metabolismu homocysteinu
- normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu
- normální psychické činnost
- normální tvorbě červených krvinek
- normální funkci imunitního systému
- snížení míry únavy a vyčerpání
- k regulaci hormonální aktivity
- k normální syntéze cysteinu