Ideální poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin

Ideální poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin a proč je nezbytný pro optimální zdraví

Přiznejme si to. Dnešní jídlo už není to, co kdysi. Stabilizátory a chemie nahradily živiny a vitamíny, na které byla naše strava vždy bohatá.

Zvířata jsou v uzavřených prostorách, nemají dostatek slunce, místo přirozené stravy jsou krmeny umělými krmivy. Celý tenhle zrychlující proces má obrovský dopad na nutriční hodnoty v potravě a tím na naše buňky, tkáně a naše tělo.

Lidé konzumují vysoké množství Omega-6 mastných kyselin díky množství smažených a tučných jídel a zároveň spotřeba živočišných potravin s vysokým obsahem Omega-3 je nejnižší, jaká kdy byla. Jedna věc je, že lidé nekonzumují tolik živočišných potravin bohatých na Omega-3 a druhá věc je, že když už se o to snaží, tak díky době ve které žijeme ty živočišné (ale i rostlinné) zdroje neobsahují tolik omega-3, kolik by správně měly.

Proč se zajímat o mastné kyseliny Omega-6 a Omega-3?

Tělo přirozeně tyto mastné kyseliny neumí vytvářet, proto je musíme přijímat ze stravy. Pokud se z nějakých důvodů vyhýbáte tukům ve stravě, měli by se vám v hlavě rozsvítit červený vykřičník! Pokud výrazně omezujete tuky, nedostatek se nějakým způsobem projeví. Kritickou skupinou jsou většinou ženy, mladé maminky, nebo fitness nadšenci, kteří kladou důraz na nízkotučnou dietu a vyhýbají se z nevědomosti všem tukům. Diety vyhýbající se jakékoliv formě tuku mohou být velmi nebezpečné pro zdraví a vývoj.

Tyto mastné kyseliny se však liší od ostatních tuků tím, že nejsou využívány jako zdroj energie pro tělo a neukládají se. Mají důležitou roli v tělesných procesech jako je například srážení krve a pracují se zánětlivostí v těle.

Omega-6 a Omega-3 však nemají stejnou funkci! 

Omega-6 mastné kyseliny jsou označovány jako PROzánětlivé a jejich nadbytek může způsobovat problémy a to i ve formě chronických zánětů. Samozřejmě určitá forma zánětu je v těle nezbytná. Pomáhá chránit vaše tělo, je to takové brnění před infekcí a zraněním, ale když už je ho moc tak může způsobit vážné poškození a přispět k onemocněním, nebo se z něj stane chronický zánět. Chronický zánět je jednou z hlavních příčin nejzávažnějších moderních onemocnění, včetně onemocnění srdce, metabolického syndromu, cukrovky, artritidy, Alzheimerovy choroby a mnoha typů rakoviny.

Nadbytek Omega-6 má za následek:

  • špatná propustnost a vstřebatelnost hormonů a živin: kyslík, glukóza, vitamíny, minerály
  • nedostatečná látková výměna na buněčné úrovni.
  • špatná detoxikace.
  • prozánětlivé prostředí v buňkách.
  • potíže při učení.
  • výkyvy nálad.
  • zhoršená paměť.

Omega-3 mastné kyseliny jsou označovány jako PROTIzánětlivé.

Když to shrnu, tak potřebujeme mít dostatek Omega-3, což dnes většina z nás nemá a zároveň nemít přebytek Omega-6, což dnes většina z nás má.

Jak vypadala konzumace mastných kyselin v minulosti?

V minulosti lovci a sběrači konzumovali převážně suchozemská zvířata, jejich poměr Omega-6 ku Omega-3 byl 2:1. Inuité jedli převážně mořské plody bohaté na Omega-3, jejich poměr Omega-6 ku Omega-3 byl kolem 1:1.

Přestože tyto populace měly nižší průměrnou délku života než dnešní lidé, tak onemocnění jako jsou srdeční choroby a cukrovka byla  v minulosti mnohem méně častá. Tehdejší populace nejenže dostávala ze své stravy mnohem méně Omega-6, ale také měla více fyzického cvičení, jedla méně cukru a neměla přístup k modernímu nezdravému jídlu.

Jak vypadá poměr Omega-6 : Omega-3 u dnešní populace?

Průměrný poměr Omega-6 : Omega-3 je 12 : 1 pro Evropu a 23 : 1 pro USA.

V naší stravě potřebujeme jak Omega-3, tak i  Omega-6 mastné kyseliny, ale  klíčovým  je poměr mezi nimi – a až u 90 % lidí existuje riziko nerovnováhy. Ti, kdo neužívají doplňky s Omega-3 mastnými kyselinami, mohou mít nerovnováhu s poměrem až 25:1.

Nemoci související se špatným poměrem Omega-6 ku Omega-3:

  • postižení kostí (osteoporóza)
  • poškození chrupavek (artróza)
  • artritida (problémy s klouby)
  • postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)
  • postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson)
  • postižení tkání (nádorové buňky, metastáze, rakovina)
  • zrychlené stárnutí
  • ADHD

Jak pomalu vyrovnávat tento poměr?

1) Snížit množství Omega- 6 mastných kyselin

Hlavní věc, kterou můžete udělat ke snížení příjmu Omega-6, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným ztuženým semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem Omega-6 a také zpracovaným potravinám, které je obsahují.

Řešením určitě není snížit množství přijímaných Omega-6 ze stravy a nechat  nízkou hladinu Omega-3, protože my potřebujeme těžit z těch benefitů, které nám Omega-3 přináší. Tady narážím na to, že nejde čistě jen o poměr! Mohli bychom si říct že denně sníme například lžičku arašídového másla a k obědu si pak dám kousek ryby a hotovo, vyřešeno máme poměr 1 : 1. My potřebujeme mít dostatečné množství Omega-3.

Nízký podíl Omega-6 mají:

  • máslo (Ghí)
  • kokosový olej
  • vepřové sádlo
  • palmový olej
  • olivový olej

U všech těchto zdrojů je potřeba dbát na kvalitu!

Naopak vysoký obsah Omega-6 mají:

  • slunečnicový olej
  • kukuřičný olej
  • sójový olej

2) Zvýšit konzumaci Omega-3 mastných kyselin ze stravy (+ doplněk stravy)

Druhou věcí je zařadit potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny a zvážit kvalitní doplněk Omega-3. Ze stravy je téměř nemožné tento poměr vyrovnat, proto doplněk stravy v podobě rybího tuku je skvělý pomocník, jak celému procesu pomoci. 

Problém je jak už jsme si v úvodu zmínili, že zvířata jsou dnes obvykle krmena obilnými krmivy obsahujícími sóju a kukuřici. Strava, kterou zvířata konzumují má vliv na to, jaký Obsah omega-3 a Omega-6 například v mase bude.

Co konzumuje zvíře, tak se odráží na kvalitě tuku, které pak z dané potraviny získáváme.

Jinak řečeno pokud kráva bude krmena levným vyrobeným krmivem, bude se snižovat obsah Omega-3 mastných kyselin v mase a naopak bude stoupat obsah omega-6. Pokud by však tato kráva byla krmena trávou, byla venku na slunci, tak z jejího masa získáme i cenné Omega-3 mastné kyseliny a obsah Omega-6 nebude tak velký.

Tady chci opět doplnit, že řešením není navýšit Omega-3 a vysoký podíl Omega-6 nechat, protože by bylo pro naše tělo obtížné tolik omega-3 získat, navíc by se to značně projevilo na našem kalorickém příjmu. Optimální je tedy mít ve stravě dostatek Omega-3, nepřehánět to s tím oříškovým máslem, ale určitě bychom Omega-6 neměli zcela vynechat! 

Živočišné zdroje Omega-3:

  • mořské plody
  • ryby (losos, makrela, tuňák, sleď, sardinky)
  • domácí vejce
  • kvalitní maso
  • mléčné výrobky

Rostlinné zdroje Omega-3:

  • lněné semínko
  • chia semínka
  • konopná semínka
  • oleje z těchto semínek
  • vlašské ořechy

Kolik Omega-3 mastných kyselin potřebujeme?

Tady se to skoro jako u všeho liší individualitou jedince. Tradiční zdravotnické organizace, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), doporučují pro zdravé dospělé denně minimálně 250–500 mg EPA a DHA (EPA+DHA - Omega-3 získané z živočišných zdrojů). 
Doporučuje se jíst tučné ryby nejméně dvakrát týdně, aby byl zajištěn optimální příjem Omega-3 pro prevenci srdečních a jiných onemocnění.
U těhotných a kojících žen se doporučuje přidat k doporučenému dalších 200 mg EPA a DHA, přeci jen v sobě mají další život, který je potřebuje k svému vývoji.

Jaký je ideální poměr Omega-6 : Omega-3?

Obecné doporučení zní, aby poměr mastných kyselin Omega-6 : Omega-3 ve stravě byl nižší než 5 : 1, ideálně 3 : 1.

Shrnutí:

Nadbytek Omega-6 mastných kyselin oproti Omega-3 mastným kyselinám přispívá k chronickým zánětům. Je důležité udržovat mezi nimi rovnováhu a náš poměr Omega-6 : Omega-3 by měl být nižší než 5:1, ideálně však 3:1.

Naše tělo potřebuje jak Omega-3, tak i Omega-6, jen si musíme dát pozor na to, kolik čeho konzumujeme.

3 kroky k optimalizaci poměru Omega-6 a Omega-3:

1.    Snižte konzumaci Omega-6 (ale ne je zcela vynechávat).

2.    Jezte spoustu zdrojů bohatých na Omega-3: ryby, oříšky, semínka.

Doplňte zdroj Omega-3 kvalitním rybím olejem s polyfenoly, který nepodléhá oxidaci. To, že rybí olej není zoxidovaný poznáte na první pohled tak, že nesmrdí rybinou a při jeho konzumaci nemáte trávicí obtíže. Protože v případě, že je rybí olej zoxidovaný, tak se jeho biologická dostupnost snižuje.

 

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru