Ideální poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin
Ideální poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin a proč je nezbytný pro optimální zdraví
Přiznejme si to. Dnešní jídlo už není to, co kdysi. Stabilizátory a chemie nahradily živiny a vitamíny, na které byla naše strava vždy bohatá.
Zvířata jsou v uzavřených prostorách, nemají dostatek slunce, místo přirozené stravy jsou krmeny umělými krmivy. Celý tenhle zrychlující proces má obrovský dopad na nutriční hodnoty v potravě a tím na naše buňky, tkáně a naše tělo.
Lidé konzumují vysoké množství Omega-6 mastných kyselin díky množství smažených a tučných jídel a zároveň spotřeba živočišných potravin s vysokým obsahem Omega-3 je nejnižší, jaká kdy byla. Jedna věc je, že lidé nekonzumují tolik živočišných potravin bohatých na Omega-3 a druhá věc je, že když už se o to snaží, tak díky době ve které žijeme ty živočišné (ale i rostlinné) zdroje neobsahují tolik omega-3, kolik by správně měly.
Proč se zajímat o mastné kyseliny Omega-6 a Omega-3?
Tělo přirozeně tyto mastné kyseliny neumí vytvářet, proto je musíme přijímat ze stravy. Pokud se z nějakých důvodů vyhýbáte tukům ve stravě, měli by se vám v hlavě rozsvítit červený vykřičník! Pokud výrazně omezujete tuky, nedostatek se nějakým způsobem projeví. Kritickou skupinou jsou většinou ženy, mladé maminky, nebo fitness nadšenci, kteří kladou důraz na nízkotučnou dietu a vyhýbají se z nevědomosti všem tukům. Diety vyhýbající se jakékoliv formě tuku mohou být velmi nebezpečné pro zdraví a vývoj.
Tyto mastné kyseliny se však liší od ostatních tuků tím, že nejsou využívány jako zdroj energie pro tělo a neukládají se. Mají důležitou roli v tělesných procesech jako je například srážení krve a pracují se zánětlivostí v těle.
Omega-6 a Omega-3 však nemají stejnou funkci!
Omega-6 mastné kyseliny jsou označovány jako PROzánětlivé a jejich nadbytek může způsobovat problémy a to i ve formě chronických zánětů. Samozřejmě určitá forma zánětu je v těle nezbytná. Pomáhá chránit vaše tělo, je to takové brnění před infekcí a zraněním, ale když už je ho moc tak může způsobit vážné poškození a přispět k onemocněním, nebo se z něj stane chronický zánět. Chronický zánět je jednou z hlavních příčin nejzávažnějších moderních onemocnění, včetně onemocnění srdce, metabolického syndromu, cukrovky, artritidy, Alzheimerovy choroby a mnoha typů rakoviny.
Nadbytek Omega-6 má za následek:
- špatná propustnost a vstřebatelnost hormonů a živin: kyslík, glukóza, vitamíny, minerály
- nedostatečná látková výměna na buněčné úrovni.
- špatná detoxikace.
- prozánětlivé prostředí v buňkách.
- potíže při učení.
- výkyvy nálad.
- zhoršená paměť.
Omega-3 mastné kyseliny jsou označovány jako PROTIzánětlivé.
Když to shrnu, tak potřebujeme mít dostatek Omega-3, což dnes většina z nás nemá a zároveň nemít přebytek Omega-6, což dnes většina z nás má.
Jak vypadala konzumace mastných kyselin v minulosti?
V minulosti lovci a sběrači konzumovali převážně suchozemská zvířata, jejich poměr Omega-6 ku Omega-3 byl 2:1. Inuité jedli převážně mořské plody bohaté na Omega-3, jejich poměr Omega-6 ku Omega-3 byl kolem 1:1.
Přestože tyto populace měly nižší průměrnou délku života než dnešní lidé, tak onemocnění jako jsou srdeční choroby a cukrovka byla v minulosti mnohem méně častá. Tehdejší populace nejenže dostávala ze své stravy mnohem méně Omega-6, ale také měla více fyzického cvičení, jedla méně cukru a neměla přístup k modernímu nezdravému jídlu.
Jak vypadá poměr Omega-6 : Omega-3 u dnešní populace?
Průměrný poměr Omega-6 : Omega-3 je 12 : 1 pro Evropu a 23 : 1 pro USA.
V naší stravě potřebujeme jak Omega-3, tak i Omega-6 mastné kyseliny, ale klíčovým je poměr mezi nimi – a až u 90 % lidí existuje riziko nerovnováhy. Ti, kdo neužívají doplňky s Omega-3 mastnými kyselinami, mohou mít nerovnováhu s poměrem až 25:1.
Nemoci související se špatným poměrem Omega-6 ku Omega-3:
- postižení kostí (osteoporóza)
- poškození chrupavek (artróza)
- artritida (problémy s klouby)
- postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy)
- postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson)
- postižení tkání (nádorové buňky, metastáze, rakovina)
- zrychlené stárnutí
- ADHD
Jak pomalu vyrovnávat tento poměr?
1) Snížit množství Omega- 6 mastných kyselin
Hlavní věc, kterou můžete udělat ke snížení příjmu Omega-6, je vyhýbat se průmyslově zpracovaným ztuženým semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem Omega-6 a také zpracovaným potravinám, které je obsahují.
Řešením určitě není snížit množství přijímaných Omega-6 ze stravy a nechat nízkou hladinu Omega-3, protože my potřebujeme těžit z těch benefitů, které nám Omega-3 přináší. Tady narážím na to, že nejde čistě jen o poměr! Mohli bychom si říct že denně sníme například lžičku arašídového másla a k obědu si pak dám kousek ryby a hotovo, vyřešeno máme poměr 1 : 1. My potřebujeme mít dostatečné množství Omega-3.
Nízký podíl Omega-6 mají:
- máslo (Ghí)
- kokosový olej
- vepřové sádlo
- palmový olej
- olivový olej
U všech těchto zdrojů je potřeba dbát na kvalitu!
Naopak vysoký obsah Omega-6 mají:
- slunečnicový olej
- kukuřičný olej
- sójový olej
2) Zvýšit konzumaci Omega-3 mastných kyselin ze stravy (+ doplněk stravy)
Druhou věcí je zařadit potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny a zvážit kvalitní doplněk Omega-3. Ze stravy je téměř nemožné tento poměr vyrovnat, proto doplněk stravy v podobě rybího tuku je skvělý pomocník, jak celému procesu pomoci.
Problém je jak už jsme si v úvodu zmínili, že zvířata jsou dnes obvykle krmena obilnými krmivy obsahujícími sóju a kukuřici. Strava, kterou zvířata konzumují má vliv na to, jaký Obsah omega-3 a Omega-6 například v mase bude.
Co konzumuje zvíře, tak se odráží na kvalitě tuku, které pak z dané potraviny získáváme.
Jinak řečeno pokud kráva bude krmena levným vyrobeným krmivem, bude se snižovat obsah Omega-3 mastných kyselin v mase a naopak bude stoupat obsah omega-6. Pokud by však tato kráva byla krmena trávou, byla venku na slunci, tak z jejího masa získáme i cenné Omega-3 mastné kyseliny a obsah Omega-6 nebude tak velký.
Tady chci opět doplnit, že řešením není navýšit Omega-3 a vysoký podíl Omega-6 nechat, protože by bylo pro naše tělo obtížné tolik omega-3 získat, navíc by se to značně projevilo na našem kalorickém příjmu. Optimální je tedy mít ve stravě dostatek Omega-3, nepřehánět to s tím oříškovým máslem, ale určitě bychom Omega-6 neměli zcela vynechat!
Živočišné zdroje Omega-3:
- mořské plody
- ryby (losos, makrela, tuňák, sleď, sardinky)
- domácí vejce
- kvalitní maso
- mléčné výrobky
Rostlinné zdroje Omega-3:
- lněné semínko
- chia semínka
- konopná semínka
- oleje z těchto semínek
- vlašské ořechy
Kolik Omega-3 mastných kyselin potřebujeme?
Tady se to skoro jako u všeho liší individualitou jedince. Tradiční zdravotnické organizace, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), doporučují pro zdravé dospělé denně minimálně 250–500 mg EPA a DHA (EPA+DHA - Omega-3 získané z živočišných zdrojů).
Doporučuje se jíst tučné ryby nejméně dvakrát týdně, aby byl zajištěn optimální příjem Omega-3 pro prevenci srdečních a jiných onemocnění.
U těhotných a kojících žen se doporučuje přidat k doporučenému dalších 200 mg EPA a DHA, přeci jen v sobě mají další život, který je potřebuje k svému vývoji.
Jaký je ideální poměr Omega-6 : Omega-3?
Obecné doporučení zní, aby poměr mastných kyselin Omega-6 : Omega-3 ve stravě byl nižší než 5 : 1, ideálně 3 : 1.
Shrnutí:
Nadbytek Omega-6 mastných kyselin oproti Omega-3 mastným kyselinám přispívá k chronickým zánětům. Je důležité udržovat mezi nimi rovnováhu a náš poměr Omega-6 : Omega-3 by měl být nižší než 5:1, ideálně však 3:1.
Naše tělo potřebuje jak Omega-3, tak i Omega-6, jen si musíme dát pozor na to, kolik čeho konzumujeme.
3 kroky k optimalizaci poměru Omega-6 a Omega-3:
1. Snižte konzumaci Omega-6 (ale ne je zcela vynechávat).
2. Jezte spoustu zdrojů bohatých na Omega-3: ryby, oříšky, semínka.
Doplňte zdroj Omega-3 kvalitním rybím olejem s polyfenoly, který nepodléhá oxidaci. To, že rybí olej není zoxidovaný poznáte na první pohled tak, že nesmrdí rybinou a při jeho konzumaci nemáte trávicí obtíže. Protože v případě, že je rybí olej zoxidovaný, tak se jeho biologická dostupnost snižuje.