Luštěniny
Luštěniny - jaké jsou jejich kladné a záporné účinky na zdraví?
Otázka luštěnin a jejich účincích na naše zdraví je poměrně kontroverzní. Zatímco někteří odborníci vám budou tvrdit, že luštěniny jsou velmi zdravé a měli bychom je jíst pravidelně, další naopak zastávají názor, že konzumace luštěnin je zdraví škodlivá a neměli bychom je jíst vůbec.
Proč a jak často luštěniny jíst a proč je naopak nejíst? Jaké jsou jejich zdravotní účinky a rizika?
Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v tomto článku.
Co jsou luštěniny?
Luštěniny (starším názvem luskoviny) jsou rostliny z čeledi bobovitých, které tvoří plody uzavřené v luscích. Patří sem například hrách, čočka, fazole, cizrna, burské ořechy nebo sója.
V tomto článku budeme jako luštěniny označovat přímo plody těchto rostlin.
Jednotlivé druhy luštěnin se značně liší vzhledem, chutí, způsobem přípravy i obsahem živin.
Shrnutí: Luštěniny jsou obecný termín, kterým se označují semena rostlin z čeledi bobovitých. Patří sem například fazole, hrášek, čočka nebo burské ořechy
Luštěniny jsou velmi bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny
Luštěniny mají pozoruhodný nutriční profil a jsou bohatým zdrojem zdravé vlákniny a bílkovin.
Ve 200g vařených luštěnin v průměru najdeme:
- 18 g bílkovin
- 16 g vlákniny
- 40 g sacharidů
- 37% DDD (Denní Doporučené Dávky) železa
- 90% DDD kyseliny listové
- 18% DDD hořčíku
- 21% DDD draslíku
- více než 10% DDD vitamínů B1, B3, B5 a B6, fosforu, zinku, mědi a manganu.
Navíc tato porce luštěnin obsahuje pouze 230 kalorií, což z nich dělá živinami nabitou superpotravinu pro udržení štíhlé linie.
Luštěniny na sebe váží dusík z okolního vzduchu, což je esenciální složka aminokyselin, které jsou základním stavebním kamenem bílkovin.
Z tohoto důvodu jsou luštěniny jedním z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin.
Luštěniny nejsou jen zdravé, ale jsou také velice levné. Díky tomu jsou v řadě rozvojových zemí jednou z hlavních potravin.
Shrnutí: Luštěniny obsahují hodně důležitých živin, včetně bílkovin a vlákniny. Navíc jsou levné a snadno dostupné.
Luštěniny obsahují antinutriční látky
Bohužel existuje i důvod proč syrové luštěniny nejíst.
Jejich stinnou stránkou je skutečnost, že obsahují antinutriční látky (zkráceně označované jako antinutrienty), což jsou rostlinné látky, které narušují trávení a vstřebávání ostatních živin.
Mezi nejčastější antinutriční látky v luštěninách patří:
Kyselina fytová
Kyselina fytová neboli fytát se nachází ve všech jedlých semenech rostlin, včetně luštěnin. Zhoršuje vstřebávání železa, zinku a vápníku z potravy a zvyšuje riziko nedostatku těchto minerálů.