Proč pít pivo
21 důvodů, proč pít pivo
Pivo je naším národním nápojem. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že je zdravější než voda. Škodlivě působí jen v nadměrném množství. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a prospěšných látek, které při střídmé konzumaci mohou působit příznivě na zdraví člověka.
1. Chrání před infarktem: Ukázalo se, že u pivařů je snížené riziko srdečního infarktu o 40 až 60 procent než u abstinentů. Ideální je pít jeden půllitr až litr denně.
2. Zahání nespavost: Chmel působí jako přírodní sedativum, které zklidňuje nervy. Proto si před spaním dejte s klidným svědomím sklenici piva.
3. Snižuje riziko mrtvice: Zdravé přísady obsažené v pivě totiž mohou zabránit shlukování červených krvinek a vytváření krevních sraženin.
4. Má pozitivní vliv na vysoký tlak: Lékaři z Nizozemska a z Harvardovy univerzity zjistili, že mírná konzumace piva snižuje vysoký krevní tlak.
5. Brání před průjmy: Pivo obsahuje látky, jako jsou kyselina mléčná a octová. Ty chrání střeva tak, že dokážou bránit nekontrolovanému šíření bakterií způsobujících průjem.
6. Zlepšuje chuť k jídlu: Hořké složky chmele a alkohol příznivě rozhýbají látky v trávicím traktu. Dokážou zvýšit chuť k jídlu.
7. Pomáhá proti cukrovce: Pivo také působí jako prevence cukrovky. Důvod? Není totiž zdaleka tak kalorické jako běžné sladké limonády. Ti, kdo cukrovku už mají, si mohou občas dát pivo se sníženým obsahem cukru.
8. Ničí infekce v těle: Výzkumný tým vedený profesorem Dietmarem Fuchsem z Innsbrucké lékařské univerzity dokázal, že pivo zpomaluje biochemické procesy v krvi, které by jinak vedly k zánětům.
9. Pomáhá shazovat kila: Nedávné studie ukazují, že lidé, kteří pijí pivo střídmě, jsou méně obézní než abstinenti. Důvod? Pivo správně nastartuje metabolismus. Kromě toho sklenice piva má méně kalorií než stejné množství jablečné šťávy.
10. Dokáže prodloužit život: Lidé, kteří pijí jednu nebo dvě sklenice piva denně, žijí déle. Při mírném pití piva se zvyšuje v krvi hladinu tzv. hodného cholesterolu, který působí obranně proti nemocem srdce a zabraňuje kornatění tepen.
11. Pomáhá při nachlazení: Teplé pivo působí jako lék. Šťávy z ječmene stimulují krevní oběh a usnadňují dýchání, pomáhají při bolestech kloubů a posilují imunitní systém. Při nachlazení můžete pivo ohřát, smíchat se čtyřmi lžícemi medu a popíjet jako medicínu.
12. Dokáže zlepšit pleť: Vysoký podíl vitaminů B a kyselin podporuje metabolismus k regeneraci kůže. Zvyšuje tvorbu kolagenu i tvorbu pigmentu a pokožka je hladká a pružná.
13. Pomáhá proti stresu: Vědci z univerzity v Montrealu zjistili, že lidé, kteří pijí pivo, trpí méně stresem než jejich kolegové abstinenti.
14. Vylepšuje naši paměť: Podle americké studie Heart Association pivo zlepšuje paměť. Pivaři trpí méně často Alzheimerovou nemocí.
15. Ničí ledvinové kameny: Vědecká studie z Helsinek ukázala, že obsah hořčíku v jedné pivní láhvi snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů až o 40 procent.
16. Chrání před vředy: Už 1,5 litru piva za týden zabrání tvorbě bakterií, které způsobují zánět žaludku a tím snižují riziko žaludečních vředů.
17. Brání řídnutí kostí: Pivo má pozitivní vliv na kostní metabolismus a tím chrání kosti proti osteoporóze (měknutí kostí). Ale jen u mužů a mladých žen.
18. Zkrášluje a zpevňuje vlasy: Pivo je obrovská zásobárna minerálů a vitaminů vhodná i pro vlasy. Zvláště pak jemným vlasům dodává větší objem. Stačí pivem vlasy opláchnout. Za několik minut nepříjemná vůně piva mizí.
19. Léčí těhotné ženy: Nedostatek kyseliny listové může být příčinou vrozených vad a předčasných porodů. Litr piva ale obsahuje více než třetinu denní potřeby. Nealkoholické pivo tak mohou i těhotné ženy považovat za vhodný doplněk stravy.
20. Stimuluje mateřské mléko: Cukry v ječmeni stimulují sekreci prolaktinu – hormonu, který řídí produkci mléka. Kojící matky, které nemají mléka dostatek, by měly čas od času zkusit nealkoholické.
21. Bojuje proti rakovině: Pivo obsahuje polyfenoly – látky, které chrání před agresivními volnými radikály. Ty způsobují rakovinu. Hlavní z polyfenolů je xanthohumol, jeho výhodou je, že snižuje a utlumuje aktivitu proteinů, které už vyvinutý nádor potřebuje pro svůj růst. Pozor: Více než dvě lahve za den ale způsobují opačný účinek!
Víte, že... ?
... podle agentury Stem/Mark pije 15 % žen pravidelně lahvové 10° pivo (točené jen 5 % žen)?
... energetická hodnota jednoho litru různých druhů piva v kJ je 10° světlé – 1510, 12° světlé – 1850, dia pivo – 1670? Tedy nižší než ve sladkých limonádách, cole a džusech, protože ty obsahují v litru tekutiny kolem 2000 kJ.
... při spotřebě 1 litru piva denně si člověk pokryje zhruba 20 % denní potřeby vitaminu B2, 35 % vitaminu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny pantothenové?