Sůl je stejně návyková jako cukr

Sůl je stejně návyková jako cukr. Máme tipy, jak ochutit jídla i bez ní!

Ideální je pokrmy nepřisolovat vůbec, případně jen minimálně. Lépe vám poslouží jiná zdravější dochucovadla

Bílá je super barva, ve stravě ale ošemetná. Pro zdraví i postavu je problémem jak bílý cukr, bílá mouka, tak nadbytek soli. Existují však triky, jak svůj příjem posledně jmenované potraviny snížit!

Češi jsou přesolení. A to skoro všichni. Nadměrný příjem této bílé potraviny je v podstatě základním rysem místního jídelníčku. Myslíte, že vás se to netýká?

Doporučená denní dávka soli je pět gramů. Průměrný Čech přijme čtyři gramy soli již v hotových výrobcích. Jsou to třeba sýry, uzeniny, pečivo, různé pomazánky, konzervy, kořenicí směsi, samozřejmě slané tyčinky a chipsy, ale i kukuřičné lupínky, instantní ovesné kaše, sušenky a různé cereálie. Na hranici doporučené dávky se tedy dostanete, i kdybyste svá jídla prakticky vůbec nesolili.

Pokud je solíte a spotřebujete tímto způsobem více než jeden gram, už jste hranici přesáhli. A pro vaše tělo to vůbec není dobře.

Kvůli soli můžete tloustnout

O cukru se hovoří jako o bílém jedu, ale na sůl se často zapomíná. Přitom rizika vysokého příjmu soli nejsou menší. Nadbytek soli vede ke zvýšené zátěži ledvin, vylučování vápníku močí a tím k jeho ztrátám, také se zvyšuje krevní tlak, což znamená velkou zátěž pro cévy a celý kardiovaskulární aparát.

Doporučený denní příjem soli je pět gramů. Ty do sebe dostanete, i když jídla skoro nesolíte

Podle ní také existuje jasná souvislost mezi nadměrnou konzumací soli a přibíráním na váze. Vyšší příjem soli také nepřímo přispívá ke vzniku obezity, protože slané zvyšuje chuť k jídlu. Po snědení slaných pokrmů zpravidla následuje chuť na slazené potraviny, často na sladké nápoje.

Sůl je stejně jako cukr návyková látka, což je svým způsobem pozitivum. Nemůžete totiž říct, že málo slané vám chutná, protože tak máte holt nastavené chutě. Když začnete solit méně, za nějakou dobu si odvyknete.

Pálivá koření dodají vašim dobrotám výraznou chuť, a přitom jsou velmi zdravá

Navíc existuje spousta jiných, zdravějších ingrediencí, které dokážou vašemu jídlu dodat plnou výraznou chuť. Poradkyně Cecílie Jílková doporučuje tyhle:

  • sladko-kyselá ochucovadla – mnoho zeleninových jídel, salátů, pomazánek a omáček lze dělat ve sladko-kyselé variantě. Použijte citron nebo ocet a med.
  • pálivé ingredience – pálivá jídla také nemusí být tak slaná, vsaďte na česnek, pepř, křen, zázvor nebo chilli.
  • bylinky – kombinace nejrůznějších bylin může vyladit chuť pokrmu, aniž by ho bylo potřeba solit. Vyzkoušejte bazalku, oregano, rozmarýn, majoránku, tymián, kopr, libeček, řeřichu, kerblík nebo medvědí česnek.
  • mírně solené ingredience – některé potraviny už sůl obsahují, proto nemusíte žádnou další přidávat. Vyzkoušejte shoyu omáčku, sušená rajčata, kvalitní hořčici nebo mořské řasy.

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru