Vejce jako superpotravina
Vejce jsou superpotravina
Každého z nás z nás občas zaskočí vědecká zpráva, která zaručeně hlásá, že bychom rozhodně neměli jíst rajčata, máslo či pečivo. A je to nesmysl, vždy záleží na tom, o jaký druh se jedná, jestli je pěstováno na zahradě či vyráběno co nejpřirozenější cestou z kvalitních surovin. Vejce lidé před nedávnem také pranýřovali. Přitom jsou pro nás nejstravitelnější bílkovina a dokážeme z nich maximálně využít všechny živiny. O všem ale platí, konzumovat s mírou!!!
Bílek – nejkvalitnější zdroj bílkovin
Vejce resp. bílek obsahuje vaječné proteiny, které jsou pro lidskou výživu nezbytné, přičemž jedno velké vejce obsahuje 6 g. Vejce obsahují totiž všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru, takže pro naše tělo jsou naprosto dokonalé z hlediska stravitelnosti bílkovin. Konzumace vaječných bílků může pomoci při úbytku hmotnosti, zvýšit svalovou hmotu, snížit krevní tlak, optimalizovat zdraví kostí a také přispěje ke správné energetické bilanci.
Naše tělo si takovou látku nedokáže vyrobit, ani získat z jiné potraviny. Vaječná bílkovina má naprosto jedinečnou stravitelnost ze všech potravinových bílkovin. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí procento stravitelnosti ve výši 98 – 100%. Takovou potravinu opravdu nikde nenajdeme.
Žloutek – super zdroj vitamínů
Žloutek obsahuje jedinečné složení vitamínů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů a výživových látek. Je zdrojem cholesterolu, dále nenasycených mastných kyselin včetně tak potřebných omega3 mastných kyselin. Vejce nám nabídne lecitin, síru, vitamín A, vitamíny řady B včetně thiaminu a riboflavinu, vitamím E, dále minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo.
Lutein na oči a cholin na mozek
Vejce mají vysoký obsah různých antioxidantů. Za zmínku stojí lutein, který se nachází ve vaječném žloutku a je jedním ze skupiny velmi silných antioxidantů. Pomáhá chránit oči před UV zářením a podle klinických studií také snižuje riziko šedého zákalu, což je nejčastější příčina slepoty u osob nad 65 let věku.
Cholin si naše tělo neumí samo vyprodukovat v potřebném množství. Opět ho najdeme ve vaječném žloutku. Cholin nám doslova doplní energii do mozku. Stimuluje totiž jeho vývoj i funkce a zvyšuje koncentraci. Zvláště u dětí bychom na vejce v jídelníčku neměli zapomínat. V jedné studii byly děti podrobeny výzkumu a zjistilo se, že ti, kteří měli v jídelníčku zahrnuty vejce pravidelně, mají zlepšenou koncentraci, chování i výsledky matematických a fyzikálních testů.
Z čeho vznikla ta fáma
Cholesterol z vajec (nebo z potravy vůbec) zpravidla nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Při konzumaci 5 – 10 ks vajec týdně si spíše hladinu cholesterolu můžeme vylepšit – vejce totiž mají vliv na HDL cholesterol, který je pro tělo prospěšný. Zásadní faktor ovlivňující složení vajec a tím pádem i cholesterol je o tom, jak byly slepice chovány a čím byly krmeny. Vejce od slepic, které jsou chovány na pastvinách anebo jsou krmené zeleným krmivem mají mnohem vyšší obsah nejenom vitamínů ale také Omega 3 mastných kyselin. O Omega 3 mastných kyselinách je známo, že snižují hladinu triglyceridů v krvi, což je dobře známý rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Studie ukazují, že konzumace vajíček obohacených o Omega 3 je velmi účinným způsobem, jak snížit hladinu triglyceridů v krvi. V jedné ze studií pouze 5 Omega 3 obohacených vajíček týdně po dobu 3 týdnů snížilo triglyceridy o 16-18%!
S chovem slepiček a produkcí souvisí také jediné nebezpečí ze syrových vajíček – salmonela. Kontrola chovu a tepelná úprava toto riziko úplně eliminují, takže pozor na zmrzliny nebo čerstvé majonézy, když nevíte nic o původu vajíček.
Ideální snídaně i svačina
Vejce jsou nejideálnější potravina pro začátek dne. Dokáží nám kontrolovat vstřebávání energie v těle, snižují pocit hladu, protože se cítíme delší dobu nasycení. Bílkoviny využije pro zdraví celého naše těla, správný chod buněk, tkání, svalů i orgánů. Složení vajec navíc prospívá naší kůži, vlasům, pomáhá nám proti infekci, dehydrataci a zdravému metabolismu. Pokud se snažíme zhubnout, doporučovala bych také vejce zařadit do jídelníčku, v nejvyšším poměru bílek a žloutek méně častěji.
Lidé s vysokým cholesterolem
Pokud máte vysoký cholesterol, určitě se nemusíte konzumaci vajec vyhýbat. Pokud nebudete jíst více jak 1 vejce denně, včetně vajec použitých na přípravu jídel. Pacientům obvykle nedoporučuji vajíčka smažená, ale spíše vařená natvrdo.
Rozhodně se ale nevyplatí vejce z jídelníčku vyškrtnout, těžko totiž najdeme tolik komplexních látek v jiných potravinách. Pokud si nejste jisti, jak svůj jídelníček správně sestavit, ozvěte se, ráda vám pomohu.