Vejce jako vynikající potravina
Vejce jako vynikající potravina
Výživová hodnota vajec
Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).
Složení slepičího vejce (průměr v %)
Složky |
Celé vejce |
Skořápka |
Bílek |
Žloutek |
voda |
65,6 |
1,6 |
87,9 |
48,7 |
sušina |
34,4 |
98,4 |
12,1 |
51,3 |
proteiny |
12,1 |
3,3 |
10,6 |
16,6 |
lipidy |
10,5 |
stopy |
stopy |
32,6 |
sacharidy |
0,9 |
stopy |
0,9 |
1,0 |
minerální látky |
10,9 |
95,1 |
0,6 |
1,1 |
Proteiny (bílkoviny)
Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Jejich hlavním zdrojem je bílek, kde tvoří majoritní složku sušiny a jejich obsah se v nativním bílku pohybuje mezi 10 až 12 %. Ve žloutku se obsah proteinů pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, neboť si je nedokáže sám v organismu syntetizovat. Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%.
Vitamíny a minerální látky
Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.
Průměrné zastoupení vybraných vitamínů a minerálních látek ve vejci ve vztahu k doporučené denní spotřebě (pro dospělého 70 kg člověka)
Nutrient |
Bílek ve 100g |
Žloutek ve 100g |
Celé vejce ve 100 g |
Doporučená denní dávka (RDI) |
% RDI ze 100 g vejce |
Vitamíny (μg) |
|||||
Kyselina askorbová |
0 |
0 |
0 |
80 mg |
0 |
Vitamín A (ekv.RE) |
0 |
450 |
150 |
800 μg |
19 |
Vitamín D |
0 |
4,5 |
1,5 |
5 μg |
30 |
Vitamín E |
0 |
3 600 |
1 300 |
12 000 μg |
11 |
Tiamin |
10 |
250 |
91 |
1 100 μg |
8 |
Riboflavin |
430 |
480 |
447 |
1 400 μg |
32 |
Biotin |
7 |
60 |
25 |
50 μg |
50 |
Vitamín B12 |
0,1 |
2,8 |
1 |
2,5 μg |
40 |
Kyselina pantotenová |
250 |
4 500 |
1 700 |
6 000 μg |
28 |
Kyselina listová |
12 |
140 |
60 |
200 μg |
30 |
Minerální látky (mg) |
|||||
Sodík |
155 |
50 |
120 |
6–8 g |
3 |
Draslík |
140 |
100 |
125 |
2 000 mg |
6 |
Vápník |
8 |
133 |
50 |
800 mg |
6 |
Fosfor |
18 |
530 |
193 |
700 mg |
28 |
Železo |
0,1 |
4,8 |
2,3 |
14 mg |
16 |
Zinek |
0,12 |
3,9 |
1,3 |
10 mg |
13 |
Mangan |
0,007 |
0,11 |
0,4 |
2 mg |
20 |
Jód |
0,003 |
0,14 |
0,05 |
150 μg |
33 |
Selen |
10 |
49 |
23 |
55 μg |
42 |
Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku je významný zejména vysoký obsah lipofilních vitamínů (rozpustných v tucích) (α-tokoferol, retinol a cholekalciferol), z hydrofilních vitamínů (rozpustných ve vodě) převládají kyselina pantothenová a riboflavin. V bílku jsou přítomné pouze hydrofilní vitamíny skupiny B, zejména riboflavin.
Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.
Lipidy (tuky)
Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. Jsou tvořeny tri, di, a monoacylglyceroly a fosfolipidy a představují asi 2/3 sušiny vaječného žloutku. Bílek lipidy neobsahuje. Z nutričního hlediska jsou nejvýznamnější fosfolipidy, které tvoří asi třetinu vaječných lipidů.
Cholesterol
S vaječnými lipidy je spojován i cholesterol, který je jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána konzumenty i lékaři. Cholesterol je však esenciálním nutrientem nezbytným pro vývoj kuřecího embrya i pro normální funkci lidského organismu. Hladina cholesterolu v organismu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit poměrně málo, max. ze 30%. Vysoká hladina cholesterolu v krevním séru patří mezi rizikové faktory při onemocněních kardiovaskulárního systému.
Na tvorbě sérového cholesterolu se podílí zvýšený přívod celkové energie ve stravě, zejména příjem tuků s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin. Ke zvýšení hladiny cholesterolu může dojít i při konzumaci vysoce energetické stravy, která neobsahuje cholesterol. V řadě studií však bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace (6 měsíců) 2 vajec denně vedla naopak k mírnému snížení sérového cholesterolu.
Významný je především způsob transportu cholesterolu ve formě komplexů s lipoproteiny, z nichž LDL podporují usazování cholesterolu v cévách, zatímco HDL transportují cholesterol do jater, kde se mění ve žlučové kyseliny a je z organismu vylučován. Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce majívelmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolua nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob, neboť mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL cholesterolu. Případný negativní vliv vaječného cholesterolu je vyvažován dalšími složkami vaječných lipidů, zejména polynenasycenými mastnými kyselinami řady n-3, fosfolipidy a nízkým obsahem nasycených mastných kyselin.
Obavy z cholesterolu
Obavy z cholesterolu patří mezi příčiny poklesu spotřeby vajec ve většině vyspělých zemí včetně ČR. Je však také třeba korigovat.
Obsah cholesterolu ve vaječném žloutku
Způsob chovu |
Linie /plemeno |
Cholesterol (mg / 100 g) |
Velkochov klece |
Hisex hnědý |
946 |
Malochov |
Hisex hnědý |
1 196 |
Velkochov klece |
Lohman Brown |
1 208 |
Malochov |
Lohman Brown |
1 720 |
Malochov |
Aracuana * |
970 |
* plemeno se sníženou produkcí cholesterolu
Tyto hodnoty přestavují asi 150 – 340 mg cholesterolu v 1 vejci, přičemž nejčastější bývá obsah okolo 170 - 200 mg. )vžité představy o množství cholesterolu ve vejcích.
Ke snížení obsahu cholesterolu ve vejcích v posledních letech přispěly nově vyšlechtěné linie nosnic, které se vyznačují nižší produkcí cholesterolu, zvýšení intenzity snášky a změny v recepturách krmných směsí. Na obsah cholesterolu má dále vliv stáří nosnice (mladší produkují cholesterolu více) a způsob chovu (v domácích malochovech bývá obsah cholesterolu vyšší než ve velkochovech).
Denní doporučená dávka příjmu cholesterolu je 300 mg, pro děti a ohrožené osoby 100 mg. Ve světle starších dat představovala konzumace 1 vejce překročení této dávky, dnes představuje pouze 63 – 83% této dávky.
Mastné kyseliny
Důležitou složkou lipidů jsou mastné kyseliny. Běžné vejce obsahuje asi 6 g mastných kyselin.
V poslední době se věnuje pozornost nejen samotnému obsahu nenasycených mastných kyselin, ale především zastoupení PUFA řady n-3 a n-6.
PUFA n-6, které tvoří větší podíl nenasycených mastných kyselin ve výživě, nevykazují žádné mimořádně pozitivní zdravotní účinky. Naopak bylo prokázáno, že PUFA n-3 mají antitrombotické, antiaterosklerotické a antizánětlivé vlastnosti a jejich zvýšená konzumace působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob (aterosklerose, trombose), rheumatické artritidy, zlepšují vidění a mají další pozitivní účinky. Pro děti, zejména děti do 3 let, jsou nezbytné pro vývoj mozku a očí. U starších lidí přispívají k vybalancování hladiny hormonů, která se mění během stárnutí
Poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3 by měl být v potravě co nejbližší poměru 1:1. Nad hodnotu 14:1 se pozitivní vlastnosti PUFA n-3 již významně neprojevují.Nejbohatšími zdroji PUFA n-3 jsou tučné mořské ryby. Rovněž vejce však patří mezi potraviny s vysokým obsahem PUFA n-3 a příznivým poměrem PUFA n-6 /n-3.
Nutriční hodnota
Během skladování a kulinárních úprav vajec se jejich nutriční hodnota mění. Proteiny jsou relativně stabilní a jejich obsah zůstává konstantní, roste pouze množství volných aminokyselin. U lipidů může při nevhodném skladování docházet k oxidaci nenasycených mastných kyselin. Největší ztráty nastávají uvitamínů, zejména thiaminu a kobalaminu. Při tepelné úpravě vajec se ničí 10 – 50 % vitamínů. Vitamíny rozpustné v tucích jsou stabilnější.
Energetická hodnota
Energetická hodnota vejce kolísá podle jeho velikosti. Průměrné vejce (cca 60 g, hmotnostní skupina M) má energetickou hodnotu 332 – 387 kJ. Hlavním zdrojem energie je žloutek, na který připadá asi 75 % využitelné energie. Malá vejce, která obsahují méně bílku, mají vyšší energetickou hodnotu na jednotku hmotnosti (např. 32 g vejce má energetickou hodnotu 742 kJ / 100 g, 67 g vejce pouze 649 kJ / 100 g).
Díky vysoké nutriční hodnotě patří vejce mezi nejhodnotnější potraviny.
Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí ( s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií) nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace 1–2 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Ve výživě dětí ve věku 6–12 měsíců je doporučována konzumace 4 žloutků týdně, neboť žloutek je cenným zdrojem dobře biologicky využitelného železa. V této věkové skupině se nedoporučuje konzumace bílku kvůli riziku vzniku alergie.