Ztráta vápníku
Potraviny, které nám kradou vápník
Těmto potravinám byste se měli vyvarovat, pokud chcete mít do vysokého věku silné a zdravé kosti.
Sycené nealkoholické nápoje (dokonce i dietní soda) jsou plné kyseliny fosforečné, která způsobuje zvýšení hladiny kyselosti krve. Výsledkem je, že tělo vytahuje vápník z našich kostí, aby vrátilo hladinu kyselosti do normálu.
Kuchyňská sůl. Zatímco sodík hraje důležitou roli v našem celkovém zdraví, nadměrná konzumace kuchyňské soli nebo nadměrné množství potravin s vysokým obsahem sodíku může představovat velkou překážku pro pevnou kostru. Výzkum zjistil, že ženy po menopauze s dietou s vysokým obsahem soli ztrácejí více kostních minerálů než jiné ženy stejného věku. Studie ukazují, že běžná kuchyňská sůl, nejen sodná, způsobuje ztrátu vápníku a časem oslabuje kosti. Studie zveřejněná v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition v prosinci 2016 zjistila, že účastníci, kteří měli ve zvyku jíst slaná jídla, byli náchylnější k osteoporóze, což je stav, který způsobuje řídnutí kostí.* Studie zveřejněná v časopise Osteoporosis International v lednu 2017 potvrdila toto spojení i pro ženy po menopauze.* „Obecně řečeno, na každých 2300 miligramů sodíku, které přijmeme, se asi 40 miligramů vápníku ztratí močí – což je pro seniory velký problém,“ říká Dr. Walding. Dobrým výchozím bodem je nahradit běžnou kuchyňskou sůl růžovou himalájskou solí. Kuchyňská sůl i růžová himalájská sůl se skládají převážně z chloridu sodného, ale růžová himalájská sůl má až 84 dalších minerálů a stopových prvků – včetně silných dávek běžných minerálů, jako je draslík a vápník, které pomáhají udržovat vitální minerální rovnováhu potřebnou pro zdravé kosti*. Pro maximální zdraví kostí Dr. Walding doporučuje omezit příjem soli. „Zkuste to udržet pod 2 300 miligramy denně a vyměňte kuchyňskou sůl za růžovou himalájskou mořskou sůl,“ říká.
Nadměrný kofein. Při nadměrném požití může kofein začít vyluhovat vápník z kostí a oslabit jejich sílu. Nadměrná konzumace kofeinu (z limonády nebo kávy nebo jiných kofeinových nápojů) je problémem, když žena nepřijímá dostatek vápníku každý den. "V průměru můžeme ztratit až 6 miligramů vápníku na každých 100 miligramů kofeinu, které zkonzumujeme," říká doktor Walding. To není taková ztráta jako u soli, ale pro milovníky kávy, kteří nejsou ochotni pohnout s příjmem kávy, je to znepokojivé. Dobrou zprávou je, že omezení příjmu kofeinu na 300 miligramů denně při konzumaci odpovídajícího množství živin pro obnovu kostí může pomoci kompenzovat ztráty způsobené nadměrným příjmem kofeinu. Závislým na kávě může také pomoci postupné snižování příjmu kofeinu pitím napůl běžné a napůl bezkofeinové kávy.
Hydrogenované oleje jsou umělé tuky vyrobené kontaminací rostlinných olejů plynným vodíkem pod super vysokým tlakem – což vytváří syntetické trans-tuky blokující tepny. Tuto umělou formu trans-tuků nelze zaměňovat s přirozeně se vyskytujícími trans-tuky, které se nacházejí v živočišných produktech a kokosovém oleji – je prokázáno, že přirozeně se vyskytující trans-tuky podporují naše zdraví, zatímco syntetická verze může způsobit vážné škody. Je to proto, že syntetické zpracování používané k výrobě hydrogenovaného oleje ničí veškerý přirozeně se vyskytující vitamín K v rostlinných olejích. A protože vitamín K je nezbytný pro silné kosti, odborníci doporučují úplně vynechat všechna jídla, která obsahují nepřirozené trans-tuky (například rychlé občerstvení, mražená jídla, pečivo a většinu smetany do kávy zakoupené v obchodech). Abyste se ujistili, že vaše potraviny nebudou kontaminovány těmito špinavými tuky, zkontrolujte seznam složek (i když je na štítku uvedeno bez trans-tuků), zda neobsahuje „hydrogenované oleje“ nebo „částečně hydrogenované oleje“. Tyto fráze jsou synonyma pro syntetické transmastné kyseliny a pravděpodobně se dostanou do vašeho jídla.
Pšeničné otruby stejně jako fazole i pšeničné otruby obsahují vysoké hladiny fytátů, které mohou bránit tělu vstřebávat vápník. Na rozdíl od fazolí jsou však 100% pšeničné otruby jedinou potravinou, u které se zdá, že snižuje vstřebávání vápníku v jiných potravinách konzumovaných ve stejnou dobu. Například při konzumaci 100% cereálií z pšeničných otrub s obohaceným mlékem je schopnost těla absorbovat vápník z mléka drasticky snížena. Dr. Walding doporučuje milovníkům obilovin a chleba, aby přešli z produktů z pšeničných otrub na produkty z naklíčeného obilí. Proces klíčení rozkládá fytáty, které uvolňují živiny, jako je hořčík, vitamíny skupiny B a také živiny z doprovodných potravin (jako vápník z obohaceného mléka), které se snadněji vstřebávají. Navíc proces klíčení také rozkládá část škrobu, který se nachází v zrnech celozrnných otrub, díky čemuž jsou produkty z naklíčených obilnin o něco snáze stravitelné. Produkty z naklíčeného obilí jsou preferovanou alternativou nejen pro kosti, ale i pro celkové zdraví a pohodu.
Co omezuje vstřebávání vápníku?
- vláknina
- vysoké množství soli
- tavicí sůl (např. v tavených sýrech)
- kyselina fosforečná v kolových nápojích
- přemíra alkoholu, cigaret
- přemíra kávy
- fytáty (některé obilniny - otruby)
- oxaláty (např. špenát, rebarbora, černý čaj)
- šťavelany (např. šťovík kyselý, špenát)